Λεβίδι

Λεβίδι | Levidi

olieverf op doek (katoen)
90 × 120 cm
december 2022


Levidi is een stadje midden in Arcadië (Peloponnesos, Griekenland).

Tijdens onze reis in de zomer van 2022 trok het stadscentrum mijn aandacht puur op grond van de pittoreske aspecten. Pas later las ik over een gebeurtenis aan het begin van de Griekse Vrijheidsoorlog op 14 april 1821, rond Pasen dus. Een verhaal over partizanen, wanhoop en uitzonderlijke moed. Partizanen werden door de agressor ten overstaan van de Osmaanse achterban en de wegkijkende Grieken afgedaan als dieven (kleften). In feite was dat een omkering van de feitelijke situatie.

Reminiscentie:

» Lees meer

Deze kleften hadden in 1821 al 400 jaar een vrij universeel motief, namelijk de verlossing van een bezetter-onderdrukker met afwijkende normen en waarden, met name wat betreft de religie.

Hier dringt zich een merkwaardig verschil op met de huidige situatie in Oekraïne sinds 24 februari 2022 waar eveneens sprake is van een agressor die zicht schaamteloos bedient van misinformatie. Immers in zowel Moskou als Kiev is de belangrijkste religie de Orthodox Christelijke, een erfenis van de Griekse (of beter Byzantijnse). Het behoeft geen nader betoog als ik zeg dat in elke Christelijke religie, ook in deze orthodoxe versies, de naastenliefde centraal staat.

Hoe absurd deze situatie is, wil ik laten zien door middel van de directe verwijzing naar het ongetwijfeld op één na belangrijkste momentum in deze religie, namelijk de graflegging van Christus op Goede Vrijdag (Megali Paraskevi). Hij, de belichaming van naastenliefde, werd veroordeeld en ter dood gebracht door de Romeinse machthebber, die dankbaar gebruik maakte van de opgeworpen misinformatie.

De processie die we hier zien wordt aangeduid met het Griekse woord Epitaphios. De held van 14 april 1821, traditioneel als Kleft weergegeven, is Anagnostis Striftombolas (zie het standbeeld tegenover de kerk).

» Lees minder