Μουσεῖον

Μουσεῖον | Mouseion
Zeven delen

olieverf op doek (linnen)
170 × 200 cm
december 2021


Het interieur van de Dorische Apollo tempel te Delphi, reeds lang vergaan, probeer ik hier met enige fantasie weer te geven. De fantasie richt zich op zowel de bouw als op de sfeer die er mogelijkerwijs hing. Het veel oudere orakel opereerde voor zover bekend pas van ca 600 voor tot 392 na Chr. in een tempel zoals deze. Het orakel was een vrouw, als priesteres Pythia genaamd. Ik stel mij voor dat deze vrouwen hun toevlucht zochten tot Artemis, tweelingzuster van Apollo, een krachtig en vrouwvriendelijk wezen onder het godengezelschap. We kunnen ons voorstellen dat de Pythia ook morele steun — en inspiratie! — zocht bij de negen zusters van de goddelijke tweeling; de muzen van de Parnassos.

Staan zij niet symbool voor inspiratie bij wetenschappen en kunsten; in feite de oeroude basis van beschaving — impliciet van empathie volgens mij — tot op de dag van vandaag?

Reminiscentie:

  • Casta Diva, “Kuise Godin”, aria uit de opera Norma van Bellini; door Maria Callas met l’Orchestre de l’Opera National de Paris o.l.v. Georges Sebastian, live opgenomen in het Palais Garnier op 19 december 1958.

» Lees meer

Dit schilderij vormt samen met twee andere schilderijen een trilogie genaamd: Μαντείο των Δελφών (Manteion ton Delphon: ofwel Orakel van Delphi). De andere schilderijen zijn: Orakel uit 2019 en ὕβρις (Hybris) uit 2020.

Het orakel van Delphi, de Pythia genaamd, was een “gewone” vrouw. Zij werd gekozen op grond van mentale en fysieke kwaliteiten want het was een eervolle hoewel veeleisende en niet ongevaarlijke functie. Ik vroeg mij af wat dit voor zo’n dame en haar geliefden betekende, met name de confrontatie met belangrijke mensen uit de toenmalige internationale samenleving met hun dilemma’s. Niet wezenlijk verschillend met die van vandaag vermoed ik. Het kan volgens mij niet anders dan dat moraliteit voortdurend aan de orde was, denkend aan insluiting versus uitsluiting van groepen mensen, oorlog en uitbuiting, vrede misschien?

Artemis (oudgrieks: Ἄρτεμις) is een godin uit de Griekse mythologie. Zij is een dochter van de oppergod Zeus en Leto en tweelingzus van Apollo. Zij werd door de Romeinen gelijkgesteld met hun godin Diana. Artemis is de godin van de jacht, van de vrouwen en ook van de maan.

Over de titel Mouseion of “tempel der muzen”.
De muzen waren de personificaties in de vorm van godinnen van de ‘negen schone kunsten’ oftewel wetenschappen en kunsten. De negen Muzen (Μοῦσαι) waren begeleidsters van Apollo en worden ook Parnassides genoemd naar hun woonplaats op de Parnassus bij de Kastalia-bron in Delphi.

» Lees minder