Athene 1974

Αθήνα 1974 | Athene 1974

olieverf op doek (linnen)
70 × 60 cm
december 1977


DEMOCRATIE HERSTELD IN . . . ATHENE.

De verpersoonlijking is ontleend aan het beeld van Leonidas bij Thermopylai, op zichzelf niet zo Atheens eigenlijk.

Reminiscentie:

» Lees meer

Mijn interesse in de Oudheid toen en nu nog steeds, was er al vanaf de middelbare school. De Grieken en Romeinen blijven mij boeien tot op de dag van vandaag hoewel accenten wel wat zijn verschoven.

De bestemming van mijn tweede grote reis met vakantiereisgenoot Jan Brans was Athene in de zomer van 1974, na Rome in 1973. Wij hadden juist twee meisjes ontmoet, genaamd Tine en Anne, die op dezelfde Delphi Camping waren neergestreken. Ik heb hen overigens na die enerverende reis nooit meer gezien.

Tijdens ons verblijf in Delphi, mijn eerste bezoek aan de opgraving nota bene, begon de misère. De kolonels, zo bleek achteraf, hadden de staatsgreep tegen Makarios gesteund, teneinde de enosis (aansluiting) van Cyprus met Griekenland te forceren. Makarios was zowel aartsbisschop (orthodox) als president van Cyprus!! De Turkse regering greep in en . . . oorlog met Turkije dreigde, het was algehele mobilisatie.

Dit was het allesbepalende toneel tijdens ons verblijf in Griekenland, met als consequentie; geen geld, geen benzine . . . wél interessant om mee te maken. De ontknoping  in politiek opzicht was de dag dat de, in ballingschap levende, oud-premier Konstantinos Karamanlis uit Parijs werd teruggeroepen. De avond en nacht daaropvolgend ontstond een spontaan megavolksfeest rond de Acropolis; de Plaka. En wij waren daarbij aanwezig . . .

Nog dagen daarna, de reis vervolgend, en op allerlei plekken klonken de belevenissen na in ons gezelschapje, totdat het hoog tijd was om . . . weer netjes naar huis te gaan.

» Lees minder