Avignon

Avignon

olieverf op doek (linnen)
60 × 120cm
juni 2017


Libre circulation; merci ou malgré les remparts
‘Vrij verkeer; dankzij of ondanks de stadswallen’

Toen:

Tot en met de middeleeuwen achtte men zich binnen stadsmuren, zoals in Avignon, veilig voor indringers én voor ongewenste invloeden. Vrij verkeer, zij het beperkt, bestond bij de gratie van beschermende én isolerende muren.

Nu:

Dankzij het ‘doorbreken van muren’ is er in de toekomst vrij verkeer van personen, goederen, diensten én kapitaal, overal; samen sterk. Maar er blijven natuurlijk indringers en ongewenste invloeden. Hopelijk zal deze vrijheid sterk genoeg worden om het algemeen belang te dienen, en niet dat van een enkeling.

Reminiscentie:

» Lees meer

De bijna vijf kilometer lange stadsmuren van Avignon dateren uit de veertiende eeuw, en worden gekenmerkt door onder andere torens, schietgaten en poorten. Vóór deze muur had de stad al twee vroegere stadsomwallingen; één uit de Romeinse tijd en één uit de dertiende eeuw.

De huidige muren werden gebouwd in opdracht van paus Innocentius VI. De paus, als hoofd van de Rooms Katholieke kerk, zetelde namelijk tussen 1309 en 1377 niet in Rome maar in Avignon, want in Rome heerste politieke verwarring; Rome was eenvoudig te gevaarlijk.

» Lees minder