Heuvelstraat

Heuvelstraat

olieverf op doek (linnen)
100 × 140 cm
september 2022


Midzomer in de vijftiger jaren, juni is de maand van heerlijk geurende lindebloesem. Deze stille dorpsstraat veranderde echter vanaf 1970 in een verkeersader dwars door Deurne. Vrijwel alle lindebomen zijn inmiddels verdwenen evenals de reusachtige kastanjeboom achteraan in de straat, hoe jammer. Ook dit is de prijs voor wat wij vooruitgang noemen!

Met dit schilderij wil ik de omgeving oproepen waar ik met mijn zusjes, Cisje en Berthie, opgroeide, waarbij sterke jeugdherinneringen opdoemen …

Reminiscentie:

  • 1960 Oscar voor het liedje: τα παιδια του πειραια uit de film Ποτέ την Κυριακή. Bekend als: Nooit op Zondag. Componist: Manos Hadzidakis. Zangeres: Melina Mercouri

» Lees meer

Terug in de tijd van links naar rechts:

1961: de hippie-jaren zijn begonnen. Op blote voeten loopt een wondermooi meisje voorbij, haar naam is Magda.

1958: wij zien Dr. Hub van Doorne (president van DAF) achterin de Ford Lincoln Première met een krant of zo, zijn chauffeur is Harrie van der Heijden. Dit is overigens ook het jaar dat de DAF Variomatic op de markt werd gebracht. Na de introductie daarvan pendelen zij tussen Deurne en Eindhoven in zo’n kleine auto, in plaats van in deze presidentiële slee!

Zijn geliefde dochters, de tweeling Anny en Tiny, rijden op hun sneeuwwitte Lipizzaners. Beiden zijn uitstekende dressuurruiters. Ook zij komen regelmatig voorbij na een rit door de bossen in de omgeving.

1955 of daaromtrent; Driek van de Westerlo op zijn, met zware tassen vol tijdschriften beladen, fiets. Hij is de bezorger van de Donald Duck (en andere tijdschriften). Ik keek elke week naar hem uit. Driek (Hendricus) is hier precies 47 jaar oud, jong van hart, werkend en genietend van vele zaken, o.a. van mijn enthousiasme voor de nieuwe Donald Duck. Hij is trouwens 101 jaar geworden, misschien ook wel daarom.

Weer wat jaren eerder waren er de escapades met mijn bolderwagen over het trottoir. Met het rechterbeen geknield in de kar en het linkerbeen steppend erbuiten kon ik supersnel. Altijd is mij het gevoel en geluid, van de roffelende wielen op de plavuizen en van die trillende “stuurknuppel” in mijn rechterhand, bijgebleven.

Deze bolderwagen wordt nog steeds gebruikt door mijn kleinkinderen. Mijn vader, dus hun overgrootvader, maakte de kar na de oorlog voor mij naar het constructieprincipe van de DAF (Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek).

» Lees minder