Klóstria

Kλώστρια / Klóstria (‘spinster’)
Een landschapsfantasie

olieverf op doek (linnen)
90 × 70 cm
mei 1978


Als textieltechnicus zoals mijn paspoort jarenlang aangaf, was ik eens geobsedeerd door wat we hier zien: een spinproces. Mijn eerste gedachte was: ‘Zo word je niet rijk’. Bij nader inzien dacht ik: ‘Maar ook niet nog armer’, want het past in een context.

Reminiscentie:

  • Se potisa rodostamo ‘Ik gaf je rozenwater te drinken (jij schonk mij gif (in)’ (Nikos Gatsos/ Mikis Theodorakis / Maria Farantouri)

» Lees meer

Je komt ze op de meest afgelegen plekken in heel Griekenland tegen; de kudde schapen of geiten of van beide wat.

Vooral de schapen verliezen plukken wol aan de stekelige begroeiing op de droge hete berghellingen. De herder, in dit geval de herderin, ver erachter lopend, sprokkelt de plukken wol en steekt ze op het spinrokken. Dit spinrokken, onder de arm geklemd, is een gevorkte houten stok. Vaak is zo’n stok met houtsnijwerk versierd. De wolvezels uit het rokken losmaken, parallel leggen en tegelijk om elkaar draaien met behulp van de tollende spindel noemen wij uitspinnen. Opwinden op dezelfde spindel, hetgeen volgt, is hier afgebeeld.

Stel je dat hele proces eens voor op zo’n schokkerig deinende rug van een ezeltje, en je begrijpt wat oefening vermag . . .

Zowel landschap als persoon zijn fantasie, weliswaar ontleend aan werkelijke ontmoetingen, maar op zich niet bestaand.

» Lees minder