Témenos

Τέμενος / Témenos
(‘heiligdom, heilig gebied’)
of I Bandisti in Delphi

olieverf op doek (linnen)
65 × 140 (30 + 80 + 30) cm
juli 2012


Het woord témenos verwijst naar een heiligdom, in dit geval van Apollo, met het beroemde orakel. Deze plek, rond de eeuwenoude tempel, was het oercentrum van de muze en werd als het middelpunt van de wereld beschouwd. Het was immers hier dat de twee arenden, door Zeus gezonden vanuit de einden der wereld, elkaar ontmoetten.

Reminiscenties:

» Lees meer

De naam I Bandisti betekent ‘leden van een banda of blaasorkest’ maar werd met een knipoog meestal een tikje anders geschreven namelijk als I Bandi(s)ti. I Bandisti was tevens een hechte vriendenkring. Zo hecht dat in de jaren tachtig de gedachte opkwam: ‘Veronderstel dat we met de hele groep naar Griekenland gaan’. Het is er nooit van gekomen. 

Het tafereel is dus fantasie inclusief de situering. Deze Apollo-tempel van Delphi, de vijfde op die plek, werd gebouwd aan het eind van de 6e eeuw voor Christus. Hier werd om de acht jaar ‘het licht overwint het duister’ gevierd met spelen; met sport dus, maar ook met voordrachtkunst. Het fraaie gebouw werd door een aardbeving verwoest in 373 voor Christus, maar snel herbouwd. Pas in 392 na Christus verbood Keizer Theodosius ‘wereldwijd’ alle heidense praktijken, dus ook het orakel van Delphi. Vanaf die tijd is de tempel door plundering en aardbevingen ‘vergaan’: er staan nog slechts gedeeltelijk zes zuilen.

Verwijzing (Thales van Milete):
De allermoeilijkste opgaven zijn ‘Ken U zelve’ en ‘Van niets teveel’.

» Lees minder