Kallídromos

Καλλίδρομο / Kallídromos

olieverf op doek (katoen)
100 × 150 cm
april 2014


Kallidromo is een berg in het zuidoosten van Phthiotis en het noordoosten van Phocis, in Centraal-Griekenland. De maximum hoogte is 1399 m.

Dit gaat over verschillende ervaringen van één gelijktijdige situatie. Wat wij ‘zien’ is afhankelijk van ons doen en denken.

Reminiscentie:

» Lees meer

Inderdaad men kijkt hier en nu rond maar wat ziet elk van ons? Welke realiteit zien wij als toeschouwer, is het dezelfde als mijn goede vrienden daar ervaren, uitgestapt voor een wandeling in deze hete namiddag? En dan binnen in de aangename koelte van de coach; waarop precies worden de passagiers gewezen?

Deze plek is het mondingsgebied van de rivier Sperchios, destijds het vaderland van de Myrmidonen. In feite staan wij op de denkbeeldige plek waar Achilles het leger van zijn Myrmidonen verzamelde, gereed om in te schepen voor de reis naar Troje, waarschijnlijk in 1190 v. Chr.

De strategische nauwe pas aan de kust bij Thermopylai (‘de warme zuilenpoort’) ligt eveneens aan de voet van deze berg, links in de achtergrond. De slag bij Thermopylai (augustus of september in 480 v. Chr.) was een gevecht tussen aan de ene zijde het Perzische rijk van Xerxes I aan de andere zijde een alliantie van Griekse stadstaatjes onder leiding van koning Leonidas van Sparta. De uiteindelijk overgebleven 300 Spartanen, 700 Thespiërs, 400 Thebanen en 900 heloten kwamen tegenover het menigmaal grotere Perzische leger te staan. Alle Spartanen sneuvelden, inclusief hun koning.

» Lees minder