Tsakónikos Chorós – middendoek

Τσακώνικος χορός |
Tsakónikos dans

olieverf op doek (katoen)
100 × 100 cm
december 2013


Linkerdoek
Rechterdoek
Triptiek

Tsakónikos is een reidans, van oorsprong een groep toneelspelers (Grieks χορός, ons ‘koor’) die tussendoor commentaar levert op datgene dat zich afspeelt. Een lange rij van jongens en meisjes, mannen en vrouwen, danst rond de grote plataan op het plein richting de doorgaande straatweg. 

Reminiscentie:

» Lees meer

Hun klederdracht stamt uit Phokis (Amfissa) en Aitolia-Akarnania (Nafpaktos) aan de noordzijde van de Golf van Korinthe. De voordanser is precies midden in een tsalimi afgebeeld. 

Van grote betekenis voor de Griekse volksdans en de Griekse volksmuziek was de internationaal befaamde Dora Stratou (Athene, 1903 – Athene, 1988). Zij stichtte de Greek Dances-Dora Stratou Society.

Het café en taverna op de achtergrond, vaak aan de doorgaande weg gelegen, heet O ΕΡΜΗΣ (O Ermis). Hermes, vaak omschreven als ‘de snelle bode der goden’,  was de mythologische god van hen die listig en behendig dienen te zijn, zoals handelaren, maar ook zoals dieven. Hij was tevens de beschermer van de reiziger en van de inventieve geest; kortom, van allen die gevestigde grenzen overschrijden.

» Lees minder